Volgens betaalmaatschappij Mastercard heeft de inflatie zijn piek bereikt maar het zal niet terugzakken naar een gunstig niveau. Volgens hoofdeconoom David Mann zal het enkele jaren gaan duren alvorens we terug op hetzelfde niveau zitten van vóór de coronapandemie. De markten geraken er maar beter aan gewend want er is niet snel verbetering in zicht.

De torenhoge inflatie heeft de markten heel wat schrik ingeboezemd. Inflatieniveau’s die we in 40 jaar niet meer hebben gezien, centrale banken doen er alles aan om de consumentenprijzen af te koelen. Volgens David Mann, hoofdeconoom bij Mastercard, is het rentebeleid van de centrale banken aan het werken en heeft de inflatie zijn piek dit jaar bereikt.

De recente inflatierapporten zien er veelbelovend uit, maar beleggers en investeerders moeten niet verwachten dat we snel terugkeren naar het niveau van 2019. Volgens Mann gaat het enkele jaren duren alvorens de inflatie opnieuw rond de 2 – 3 procent noteert. Wat wel gunstig is, is dat de Federal Reserve waarschijnlijk hun rentebeleid gaat ‘versoepelen’ en niet meer gaat verhogen met 75 basispunten. Men voorspelt een ‘rate hike’ van 50 basispunten.

We do expect that we go back down in the direction of where we were back in 2019 where we were still debating how many countries needed negative interest rates.

Voorzichtigheid

Het sentiment op de beurzen lijkt alleszins te keren. De S&P 500 is sinds midden oktober met 10 procent gestegen. Toch raadt Mann aan voorzichtig te handelen omdat niemand weet of er een recessie voor de deur staat. Daarenboven is de uitkomst van de renteverhogingen één groot vraagteken. De kans bestaat dat de Federal Reserve te hard heeft verhoogd.

Maar ondanks de hoge inflatie, blijven consumenten geld uitgeven. De reissector ziet een sterk herstel en de onlineverkopen tijdens Thanksgiving bereikten een nieuw record. Marktkenners verwachten ook dat het geld rijkelijk zal rollen tijdens de feestdagen. Het ziet er dus niet meteen naar uit dat consumenten minder aan het uitgeven zijn, in tegendeel.

Bronnen: Charmaine Jacob – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>