Een jaar eerder dan verwacht hebben de ultra-rijken meer geld dan de armste helft van de wereldbevolking. De rijkste 1% zou ondertussen ook rijker zijn dan de rest van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam. Oxfam presenteerde de cijfers aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Ze willen hiermee de ernst aankaarten en vragen met aandrang dat er iets gedaan wordt aan de oneerlijke praktijken die rijken steeds rijker maken waardoor de ongelijkheid onrealistische proporties aanneemt. De laatste 15 jaar kwam de helft van de toegenomen welvaart bij de rijkste 1% terecht.
De welvaart van de 62 rijkste personen nam sinds 2010 met 44% toe (cijfers voor de beurscorrectie van 2016) tot $1,76 biljoen. De welvaart van de armste 50% daalde in diezelfde periode met 41% tot iets meer dan $1 biljoen, aldus het rapport. 5 jaar geleden ging het nog om 388 rijken, de ongelijkheid escaleert dus. Volgens de liefdadigheidsorganisatie zorgt de ongelijkheid een bedreiging voor de economische groei en sociale cohesie. Het merkt op dat de enorme ongelijkheid al in verschillende landen geleid heeft tot zeer grote populariteit van populistische politieke figuren.
Inkomensongelijkheid globaal aanpakken
Volgens Oxfam moeten overheden stappen ondernemen om de belastingparadijzen voor de rijken aan banden te leggen. Politici moeten een globale aanpak van het probleem coördineren. De rijken zouden meer dan €7.000 miljard verborgen hebben in dergelijke paradijzen. Ook 188 van de 201 grootste bedrijven ter wereld hebben hier een zogenaamd buitenverblijf. Het is onaanvaardbaar dat enkele tientallen mensen rijker zijn dan de armste helft van de wereldbevolking, aldus de armoedebestrijders. Het wil eenvoudige en transparante belastingregels zodat de wereldleiders hun belofte kunnen waarmaken om tegen 2030 extreme armoede uit te roeien. In dat geval zullen de rijken en de multinationals ook mee moeten betalen.
<< Volg Slim Beleggen op Facebook – Twitter – Instagram en LinkedIn >>