bt_image00_home

De laatste vijf jaar hebben de technologiebedrijven enorm geïnvesteerd in het terugkopen van hun eigen aandelen. Het bedrijf Exxon MobilXOM was daarbij het grootste technologiebedrijf die investeerde in het terugkopen van hun eigen aandelen. Uit de onderstaande grafiek blijkt dat dit bedrijf maar liefst 91.9 miljard dollar daarin heeft geïnvesteerd. De onderstaande grafiek geeft een overzicht van de totale investering per bedrijf in hun eigen aandelen. Dit is gemeten over een periode van vijf jaar.

BN-CC285_BUYBAC_P_20140326125038

Een nauwlettend in de gaten te houden maatstaf voor de winstgevendheid bij deze bedrijven, is de inkoop van eigen aandelen. Inkoop van eigen aandelen kan de winst per aandeel doen verhogen door het verminderen van de uitstaande aandelen. Maar sommige bedrijven gebruiken het inkoopprogramma ook om aandelen te leveren aan leidinggevenden die gebruik maken van aandelenopties.

Inkoop eigen aandelen zorgt voor kritiek

Vele analisten bespotten de tactiek van het inkopen van eigen aandelen. Ze zeggen dat het geld beter kan worden ingezet op een meer efficiënte manier. Zoals het investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ook stimuleren zij het overnemen van een bestaand bedrijf die wat kan toevoegen aan hun eigen bedrijf. Het feit dat technologiebedrijven bovenaan de lijst staan van bedrijven die hun eigen aandelen inkopen, laat zien dat deze technologiebedrijven geleerd hebben van de dot.com bubbel. Op deze manier willen ze het risico op opnieuw een crash in deze aandelen verminderen. De laatste tijd vertonen verschillende technologiebedrijven een aantal scheurtjes. Dit is ook duidelijk terug te zien in de koers. De technologie breidt zich nog steeds verder uit, maar de concurrentie onder deze technologiebedrijven neemt ook steeds verder toe. De bedrijven proberen de machtspositie te nemen door middel van nieuwe innovaties en overnames. Er zouden de komende tijd daardoor wel eens grote winnaars, maar ook grote verliezers kunnen komen op de beurs. Wij hebben een aantal exclusieve technologie aandelen geselecteerd, die u veel rendement kunnen gaan opleveren. Lees er alles over in ons TECHNOLOGIERAPPORT