Hoewel insiders uiteraard niet de markt proberen te timen, geldt insider sentiment en het aan- en verkoopgedrag van die groep wel als belangrijk signaal voor beleggers. Hoe staat het met de insiders? Het gedrag van insiders wordt door beleggers vaak miniem nageplozen. Ergens logisch, immers: wie is er nu beter op de hoogte van het reilen en zeilen dan juist die insiders? Daar blind op varen is echter niet raadzaam. De afgelopen jaren zijn insiders ook wel eens vooral contra-indicator gebleken. Daar komt bij dat, zeker bij insider selling, er veel redenen kunnen zijn waarom er wordt verkocht. Het hoeft niet per definitie te betekenen dat de insider aandeel X te duur acht. In dat verband zijn insider aankopen vaak van meer betekenis.
Insiders: het huidige sentiment
Volgens MarketWatch zijn insiders op dit moment net zo pessimistisch als zij waren vlak voor de financiële markten onderuit gingen in 2008. Probleem hierbij is dat de groep insiders, volgens professor Seyhun die gespecialiseerd is in insider gedrag, dat de groep te groot is om er veel waarde aan te hechten. De insiders met échte kennis, zijn de directeuren en de managementlaag daar direct onder. Overige insiders, en dat zijn voornamelijk grootaandeelhouders, zijn een stuk minder goed geïnformeerd. Die veel grotere, minder geïnformeerde groep domineert echter wel de insider statistieken. En die geeft daarmee dus een verdeeld beeld.
Al bijna 14.000 volgers volgen Slim Beleggen op TWITTER, u ook?
Als het sentiment van 2007 onder de loep wordt genomen, waarbij alleen de kleine groep ‘echte’ insiders wordt meegenomen, bleek het bearish sentiment onder die groep op het hoogste niveau ooit te staan sinds 1990. Tot slot dan het slechte nieuws: de échte insiders met (veel) kennis van zaken, zijn weer net zo bearish als in 2007. En dat is toch iets om in het achterhoofd te houden.