De wereldwijde aandelenmarkten leken de afgelopen maanden wel in een achtbaan te zitten. Zo moesten de indices aan het einde van 2018 nog veel terrein inleveren, terwijl er de afgelopen twee maanden een imposante herstelbeweging heeft plaatsgevonden. Ook de insiders zijn in enkele weken tijd van mening veranderd. En zo’n snelle verandering hebben we nog niet eerder gezien.

De aandelenmarkten zijn dit jaar bijzonder goed uit de startblokken gekomen. En dat kwam voor veel beleggers als een complete verrassing, want het jaar 2018 eindigde nog in mineur. Toch waren de insiders juist aan het einde van 2018 sterk geïnteresseerd in aandelen. Sinds oktober 2015 waren insiders zelfs niet meer zo optimistisch gestemd over de aandelenmarkten.

Insiders zijn nu ineens pessimistisch gestemd

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat insiders enkele weken geleden nog erg enthousiast waren over de toekomst van de aandelenmarkten. Maar, door de gigantische beursrally van de afgelopen twee maanden zijn ze getransformeerd van kopers naar verkopers. Het optimisme heeft dus plaatsgemaakt voor pessimisme. En een dergelijk groot pessimisme was voor het laatst aan het begin van 2018 zichtbaar, toen de aandelenmarkten eveneens goed uit de startblokken kwamen. De maanden daarna vond er echter een serieuze correctie plaats.

Moeten we nu opnieuw vrezen voor een serieuze correctie?