De politieke onrust in Italië brengt heel wat teweeg. De Italiaanse rente op twee jaar is op een paar dagen tijd vijf keer gestegen om vervolgens terug in elkaar te zakken. Het toont aan dat investeerders nog maar weinig vertrouwen hebben in Italië. De Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega zijn namelijk van plan vervroegde verkiezingen te houden.

En dat zou kunnen betekenen dat beide partijen nog sterker uit de verkiezingen kunnen komen met nog meer macht in het parlement. Een nieuwe eurocrisis zou dan perfect mogelijk kunnen zijn. Dit mogelijke scenario zorgt voor nervositeit onder beleggers en investeerders. Dat is te merken aan de rente op Italiaans overheidspapier, die bewoog de afgelopen dagen bijzonder zenuwachtig.

Het probleem bevindt zich bij de aanstelling van de nieuwe premier. President Mattarella heeft voormalig IMF-econoom Cottarelli voorgedragen als premier maar daarvoor moet er een meerderheid gevonden worden die hier mee instemt. De Vijfsterrenbeweging en Lega gaan niet akkoord dus is een meerderheid niet mogelijk wat vermoedelijk zal leiden tot nieuwe verkiezingen.

Eurocrisis?

Samen behaalden de Vijfsterrenbeweging en de Lega 49 procent van de stemmen. Beide partijen vinden het niet democratisch dat de Italiaanse president zomaar iemand voordraagt voor zulke belangrijke rol zonder daarvoor een stemmingsronde te houden. Mattarella stelde namelijk zijn veto omdat hij ervoor vreest dat eurosceptische politici Italië uit de Europese Unie zullen duwen.

Het nieuws jaagde de Italiaanse rente van 0,5 naar 2,5 procent, de sterkste stijging op zulke korte termijn. Het nieuws heeft niet alleen een negatieve invloed op de Italiaanse rente, ook de Europese aandelenmarkten kreunen onder de politieke onrust en onzekerheid in Italië vermits er een mogelijks nieuwe eurocrisis om de hoek komt loeren.

Bronnen: De Tijd

Foto: Ed Uthman – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>