De laatste keer dat de inflatie zo hoog stond in de Verenigde Staten, is toen president Ronald Reagan aan de macht was. Dat was van 1981 tot 1989, maar voornamelijk op het einde van zijn ambtsermijn. Beleggers en investeerders zetten zich schrap voor deze hoge inflatie, vooral omdat de Federal Reserve wellicht acties gaat ondernemen.

Het gaat hard inzake de inflatie, in de Verenigde Staten van Amerika staat de de inflatie op het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. De laatste keer dat de inflatie zo hoog stond, was toen Ronald Reagan nog in het Witte Huis zat. En dat baart menig econoom en investeerder zorgen. De Federal Reserve zei lang dat het slechts tijdelijk zou zijn, echter lijkt dit niet het geval.

Wall Street verwacht een stijging van 0,7 procent, wat zich zou vertalen in een stijging van 6,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Exclusief voedsel en energie zal de kerninflatie naar verwachting met 0,5 procent op maandbasis en met 4,9 procent op jaarbasis stijgen.

Federal Reserve

De stijgende inflatie is echter niets nieuws op de markten, investeerders houden hier al rekening mee. Echter benadrukt econoom bij Brown Advisory Tom Graff dat een torenhoge inflatie nefast is voor de beurzen. De reden waarom aandelen zouden gaan corrigeren, is omdat de Federal Reserve veel agressiever gaat worden inzake het monetaire beleid.

I don’t think it would be good for stocks. The most likely reason stocks would correct in the next several months would be that inflation is viewed as so problematic that the Fed is going to have to get aggressive much sooner.

Fed-voorzitter Jerome Powell had onlangs gezegd dat de centrale bank wellicht eerder dan gepland gaat ‘taperen’, oftewel het soepele beleid terugschroeven. Dat maakt dat ook renteverhogingen sneller dan gepland op de agenda staan. Steven Blitz, econoom bij TS Lombard, verwacht een eerste renteverhoging in maart volgend jaar.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Marco VerchCCNullCC BY 2.0 DE

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>