Ondanks de ingrepen van de Chinese overheid, ervoer de Chinese Shanghai Composite index maandag de meest forse dagelijkse selloff in maar liefst 8 jaar. Die enorme daling zal het aantal beleggers dat het vertrouwen verliest in de Chinese aandelenmarkt en in de invloed die de overheid heeft om in te grijpen in deze situatie alleen maar vergroten, zo denkt ten minste Donald Straszheim, research analist bij Evercore Macro Research.
Uitverkoop China
‘Er zijn een hoop aandelen die momenteel verkocht worden’, zei hij tijdens een interview met Cnbc. ‘Dat is waarom je dit soort neerwaartse dagen ziet. Het is zelfs zo dat Beijing helemaal niet intervenieert in de aandelenmarkt.’ Nadat Chinese aandelen met meer dan 30 procent zijn gestegen, zagen veel Chinese aandelen de afgelopen weken een enorme daling. Toezichthouders in China reageerden hierop door de handel in veel bedrijven stop te zetten en door zelfs te verbieden dat aandelen van grotere ondernemingen verkocht mochten worden. De ingrijpende maatregelen in China hebben echter te maken gekregen met een hoop kritiek. Zo werd er gezegd dat het enkel zou leiden tot meer verkoopdruk; aandelen van bedrijven waar nog wel in mocht worden gehandeld zouden hierdoor massaler van de hand zijn gedaan.
Investeren in China
‘Op 4 juli stopten de Shanghai en de Shenzhen markt met het zijn van markten en werden het overheidsorganisaties’, zei Straszheim. ‘Investeren in China is hierdoor voor buitenlandse investeerders simpelweg ongepast geworden.’ De handel werd aan het begin van de week wederom stopgezet voor veel bedrijven, zo ging het dit keer om 20 procent van de bedrijven. Dit alles dankzij het opnieuw toenemend aantal verkopen. ‘Zeggen dat de markt omhoog gaat omdat wij de markt omhoog zullen stuwen is een enorme fout met enorm vergaande gevolgen voor de lange termijn’, zei hij. ‘Dit is een teken van een slechte economie in China.’ Word een beursmiljonair met dit gratis rapport