In nauwelijks een week tijd hebben verschillende investeringsbanken hun groeiprognoses voor China verlaagd. De Covid lockdowns in Shanghai blijven aanhouden en het risico op een lockdown in Peking wordt ook steeds groter.
Sinds maart vecht het vasteland van China tegen de ergste uitbraak van Covid sinds begin 2020. Shanghai, waar zich de drukste haven ter wereld bevindt, is één van de zwaarst getroffen regio’s. Een tweedelige lockdown van de stad die ongeveer een maand geleden begon, duurt nog steeds voort zonder dat er een duidelijk einde in zicht is.
Een belangrijk zakendistrict in de hoofdstad Peking, is maandag begonnen met 3 dagen van massale tests. Hiernaast heeft het in een bepaald gebied niet-essentiële bedrijven gesloten om een golf van besmettingen in het weekend te controleren.
UBS
Van de 9 financiële instellingen die CNBC volgt, verlaagde UBS zijn groeidoelstelling voor het Chinese bruto binnenlands product (BBP) het meest. UBS verlaagde de verwachtingen met 0,8 procentpunt tot 4,2% op basis van de toegenomen neerwaartse druk op de economie.
Ondanks de verwachtingen voor meer beleidsondersteuning, verklaarde econoom Wang Tao in een rapport van 18 april dat haar team niet verwacht dat Peking alles zal doen wat nodig is om de officiële doelstelling van 5,5% te halen. Deze doelstelling werd immers vastgesteld voor de laatste Covid-golf en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Bank of America
Helen Qiao, econoom China bij Bank of America, verlaagde het cijfer met 0,6 procentpunt tot 4,8%. Volgens BofA hebben de lockdowns in Shanghai en naburige steden niet alleen een negatieve invloed op de lokale vraag, maar leiden deze ook tot logistieke storingen en wijdverspreide verstoringen in de supply chain binnen en buiten het gebied.
Een zware economische tol lijkt de bank daarom onvermijdelijk. Zelfs indien de lockdowns zullen worden opgeheven en de economische activiteiten tegen het midden van het jaar geleidelijk normaliseren, zal de economische schade reeds toegebracht zijn.
JPMorgan en Barclays
China meldde op 18 april dat het BBP in het eerste kwartaal met 4,8% is gegroeid, wat meer was dan verwacht. Ook de industriële productie en de investeringen in vaste activa overtroffen de prognoses. De detailhandelsverkopen zijn echter met meer dan de verwachte 3,5% gekrompen.
Later op de dag verlaagde JPMorgan zijn prognose voor het BBP over het hele jaar tot 4,6% tegen 4,9% eerder. Het grootste deel van de verlaging was het gevolg van de lagere verwachtingen voor consumptiegroei.
Eveneens op 18 april verlaagde Barclays zijn BBP-prognose voor het hele jaar tot 4,3% tegen 4,5% eerder. De verstoringen van de opgelegde lockdowns zullen volgens de bank nog een geruime tijd aanhouden.
Bron: CNBC
Foto: iStock