Het belang van goud wordt steeds groter. Sinds 2001 stijgt de investeringsvraag naar het gele edelmetaal met 18% per jaar. Een hoge waardering bij aandelen, vastgoed en obligaties maakt dat goud belangrijker dan ooit is in een goed gediversifieerde portefeuille. Stijgende rentevoeten maken de puzzel compleet om nu goud te kopen.

Goud heeft een zeer belangrijker taak als diversificatie in een portefeuille. Het heeft een lage correlatie met andere activa, is een goede indekking tegen turbulentie op de financiële markten en stijgende inflatie. Het is een veilige haven die het risicogehalte van een portefeuille doet dalen.

Sinds goud in 1971 vrij verhandelbaar werd, haalt het een gemiddeld jaarlijks rendement van 10%. Dit ligt in lijn met aandelen en is hoger dan grondstoffen en obligaties.

Terwijl de productie van goud met +/- 1,6% per jaar groeit, ligt de vraag naar goud (veel) hoger. Goud-ETFs kochten sinds de eerste creatie in 2003 meer dan 2.000 ton goud. Centrale banken wereldwijd zijn sinds 2010 ieder jaar netto koper van het gele edelmetaal.

Goud beschermt beleggers ook tegen periodes van extreme inflatie. In jaren dat inflatie boven 3% uit stijgt, gaat de goudprijs gemiddeld 14% hoger.

De Beurs Breker – Verdien Geld in ALLE Markten

Goud is geld

Er wordt vaak gezegd dat goud zijn waarde weet te behouden op lange termijn. Dat is voornamelijk het geval ten opzichte van fiatgeld. Dit komt omdat de aanvoer van goud redelijk constant is, in tegenstelling tot fiatgeld dat met een druk op de knop gecreëerd kan worden uit het niets.

Sinds 1900 verloor fiatgeld bijna al zijn waarde ten opzichte van goud.

Diversificatie

Maar goud is vooral belangrijk in een portefeuille als diversificatie. Dit is waar veel beleggers geen aandacht aan schenken. Goud is een traditionele vluchthaven in tijden van verhoogde turbulentie. Voor liquiditeitsredenen kan het gele edelmetaal ook worden verkocht bij capitulatie, maar daar herstelt het doorgaans bijzonder snel van.

Je kan het risicogehalte van je portefeuille aanzienlijk verlagen door een deel goud te kopen. Hoe groter de daling op de beurs, hoe negatiever de correlatie met de goudprijs.

Wie tussen 2% en 10% van zijn portefeuille alloceert naar goud, verhoogt het rendement op lange termijn en verlaagt de volatiliteit. Dit resulteert in een hoger rendement aangepast aan het risico.

Hoe hoger het risicogehalte van de rest van de portefeuille, hoe meer goud je nodig hebt om het risicogehalte in te dekken. De relevantie van goud in een portefeuille gaat veel verder dan alleen maar inspelen op een dalende en stijgende goudprijs.

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStok