Steeds meer beleggers investeren geld in een zogenoemde ‘ETF’. Vrij vertaald is dit eigenlijk een mandje met aandelen. Via een dergelijke constructie beleg je indirect in verschillende aandelen. Toch is het nog maar de vraag of je wel echt gespreid belegt als je kiest voor een ETF. Bepaalde sectoren lijken namelijk een steeds grotere invloed te krijgen op de prestaties van bepaalde ETF’s.

Er zijn tal van verschillende ETF’s te vinden. Zo zijn er diverse ETF’s te vinden voor bepaalde sectoren, zoals de tech-, internet- en de bankensector. Daarnaast zijn er ook ETF’s die de prestaties van de indices weten te volgen. En juist in die ETF’s zijn beleggers erg geïnteresseerd. Dit geeft immers vaak een ‘veilig’ gevoel.

Beleggers moeten het kaf van het koren proberen te scheiden

Een van die zogenoemde ‘indices ETF’s’ is een ETF die de prestatie van de All Country World Index volgt. Deze index bestaat uit de grootste beursgenoteerde  bedrijven die afkomstig zijn uit verschillende hoeken van de wereld. Je zou dus verwachten dat er ook sprake is van een behoorlijke spreiding als het gaat om de verschillende sectoren waarin de desbetreffende bedrijven actief zijn.

Niets lijkt echter minder waar te zijn. De analisten van Bank of America Merrill Lynch kwamen er namelijk achter dat de gezondheidssector- en de techsector samen 42% van de totale prestatie van de All Country World Index voor hun rekening nemen. Dit is het hoogste percentage sinds het jaar 2000. Destijds stonden de beurzen aan de vooravond van de grote internetzeepbel. Het is dus nog maar de vraag of het op dit moment wel zo verstandig is om in dit soort ETF’s te investeren.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!