Wist u dat in de komende vijf jaar, het aantal dollar-miljonairs in China met maar liefst 41% zal stijgen tot 2,7 miljoen? Wellicht niet, maar hiermee wordt China het derde rijkste land ter wereld. China heeft een indrukwekkende weg afgelegd, als het gaat om vermogenstoename. In 2000 bedroeg het gemiddelde vermogen van een Chinees amper $5000. Tegenwoordig zit dit cijfer al op bijna $30.000, en blijft de versnelling toenemen.
De onderstaande grafiek, van Credit Suisse, laat overduidelijk zien hoe sterk de rijkdom van de gemiddelde Chinees toeneemt.
De economische groeimotor van China begint bijzondere vruchten op te leveren voor haar bevolking. En dit is precies de strategie die de huidige Chinese machthebbers al een decennium geleden hebben uitgetekend.
Ze willen van China een vermogende staat maken, gestuwd door interne kracht.
Om dit in beter perspectief te plaatsen: we hebben ook dezelfde grafiek van buurland Japan, waar al vele jaren sprake is van een economische stagnatie. Het vermogen van de gemiddelde Japanner geen er sinds de eeuwwisseling amper op vooruit.
Het verschil is erg opvallend, en tekenend voor wat er op grotere schaal gaande is.
Op de langere termijn is het vermogen zich aan het verplaatsen van de geïndustrialiseerde landen naar de opkomende markten. Met op kop China!
Nu, laat er geen misverstand over bestaan. De gemiddelde Chinees is nog verre van rijk. $30.000 staat nog altijd in schril contrast ten opzichte van het gemiddelde vermogen van >$200.000 in het Westen.
Maar ook hier zien we een duidelijk verschil in de opbouw van de rijkdom.
Terwijl een groter deel van het westerse vermogen (70%) bestaat uit financiële activa, bestaat het Chinese vermogen voor de helft uit harde activa.
Wij weten het wel, als we moeten kiezen. Harde activa krijgen wat ons betreft altijd de voorkeur boven financiële activa, aangezien deze laatste erg volatiel, en zelfs regelmatig instabiel zijn.
Financiële activa dienen als hefboom, niet als anker voor een vermogen.
Iedereen lacht nog altijd met de Chinezen, maar het lachen zal hen in de komende decennia over gaan. We zouden er niet van opkijken als op termijn er een arbeidsmigratie van het Westen naar het Oosten op gang zal komen.
Kan u zich het al voorstellen? Werken onder een Chinese baas? Aan dit tempo zal dit doembeeld voor velen, snel de realiteit worden.
Wie echter slim is, ziet hier graten in.
Nu investeren in de groeimarkten, is zoals beleggen in de westerse wereld 50 jaar geleden!
Stel je eens voor dat je aandelen Microsoft of Procter & Gamble voor enkele dollars had kunnen oppikken. De rijkdom die je vervolgens in de komende jaren had vergaard, is ongeëvenaard.
Precies zo, moet je vandaag naar de groeimarkten kijken.
Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER