Value-aandelen staan al jaren in de schaduw van groeiaandelen als Amazon, Netflix, Facebook, … Maar daar kan binnenkort verandering in komen. Financiële markten gaan altijd in cyclussen waarbij value en groei elkaar afwisselen als beurslievelingen. Vandaag is, om diverse redenen, het beste moment in 17 jaar om opnieuw value-aandelen te kopen.

Dat is althans de mening van Justin Tugman van Perkins Investment Management uit Chicago. Value-aandelen waren in de periode 2002-2006 15 opeenvolgende kwartalen de beursfavorieten, boven groeiaandelen. Dit was een periode waarin de Amerikaanse centrale bank de rente optrok.

Vandaag zitten we opnieuw in een periode waarin de Federal Reserve de rente optrekt. Na 9 jaar groeiaandelen is het moment daar om de switch te maken naar value-aandelen, zegt Tugman. Niet alleen de rente stijgt, maar ook inflatie. Dat is de ideale omgeving om value-aandelen te verkiezen boven groeiaandelen.

Een potentiële handelsoorlog, kan nog wat extra olie op het vuur gooien ten voordele van value-aandelen.

Value goedkoop gewaardeerd

Zoals je kan zien, domineren groeiaandelen de markt al sinds het QE-avontuur van de Amerikaanse centrale bank in 2009.

Vooral sinds de verkiezing van Donald Trump zijn groeiaandelen ‘the place to be’. Maar zoals dat gaat met de financiële markten en cyclussen, blijft een trend maar een trend tot de trend geen trend meer is.

3 value-aandelen die zelfs Buffett zou kopen

Een normalisering van het monetaire beleid en hogere rentevoeten, speelt in het voordeel van value-aandelen. Dat kan morgen beginnen, volgende week, volgende maand of volgend jaar. Maar wie geduld heeft, ziet hier een unieke kans – zegt Ernesto Ramos van BMO Global Asset Management.

De laatste periode van normaliserend monetair beleid en stijgende inflatie was in de periode 2002 – 2006 waarin value-aandelen duidelijk groeiaandelen outperformden.

Het is 17 jaar geleden dat er nog eens een periode aanbrak waarin value-aandelen de bovenhand namen op groeiaandelen. In die periode boekte value-aandelen een winst van 38% tegenover een verlies van 17,50% voor groeiaandelen.

Dit is dus mogelijk het beste moment in 17 jaar om opnieuw value-aandelen te kopen. Groeiaandelen noteren aan een gemiddelde K/W van 20 voor 2018 en 17,8 voor 2019 tegenover 14,9 en 13,7 voor value-aandelen.

Het verschil tussen groei en value was niet meer zo hoog in 10 jaar. Aangezien groei als value sterke winstgroei zal blijven voorleggen, kan de stijgende rente en inflatie wel zorgen voor een dalende spread in waardering. M.a.w. je zit vandaag beter in value- dan in groeiaandelen.

Bron: MarketWatch (2)

Foto Credit: iStock

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>