De bankensector heeft er, net als de meeste andere sectoren, een beroerd beursjaar opzitten. Opvallend is daarbij wel dat de bankensector haast het volledige jaar geconfronteerd werd met een dalende beweging. Biedt die harde afstraffing nu koopkansen?

De bankensector werd tijdens het afgelopen jaar geconfronteerd met flinke berentikken. Het veranderende monetaire landschap was daar een van de oorzaken van. Als gevolg van de tegenvallende groei van de wereldeconomie daalde de rente in de meeste Westerse landen. En over het algemeen betekent een dalende rente slecht nieuws voor banken. Daarnaast verscheen de sector meermaals negatief in het nieuws als gevolg van diverse bankschandalen.

Bankensector is bezig met de vorming van een bodempatroon

Het jaar 2019 ziet er tot nu toe een stuk beter uit voor de bankensector. De optimistische stemming onder beleggers weet er toe te leiden dat investeerders ook weer een investering in deze hard afgestrafte sector aandurven. En volgens de mannen van Nautilus Investment Research komt deze opleving op een uitermate geschikt moment.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Investment Research, te zien dat de KBW Bank Index bezig is aan de vorming van een omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon. Binnen de technische wereld staat een dergelijk patroon bekend als een belangrijk bodempatroon. Daarnaast zagen we zo’n patroon ook al in de jaren 2011/2012 en 2015/2016. Destijds wist dat te leiden tot een stevige bodem waarna de KBW Bank Index weer wist te stijgen naar nieuwe recordhoogten.