De Shanghai index is bezig aan een dramatisch jaar. De belangrijkste Chinese index beweegt al maanden binnen een dalend trendkanaal en onlangs kwam het officieel in een ‘Bear Market’ terecht. Juist deze berenmarkt kan beleggers een unieke beleggingskans bieden.

De meeste Chinese aandelen worden op dit moment hard getroffen door het handelsconflict tussen de VS en China. De Amerikaanse opgelegde importtarieven tasten hoofdzakelijk de groei van de Chinese economie aan. Het Chinese bruto binnenlands product is immers nog steeds sterk afhankelijk van de export.

Maakt de Chinese beurs zich gereed voor een herstelbeweging?

Toch is het nog maar de vraag of Trump daadwerkelijk zoveel invloed kan uitoefenen op de Chinese economie. De op één na grootste economie ligt nog steeds op schema om binnen 10 jaar de Amerikaanse economie voorbij te gaan en zich zo te kronen tot de grootste economie ter wereld. Daarnaast heeft de aanpak van Trump er toe geleid dat China en Europa elkaar in de armen zijn gevallen.

Het technische plaatje biedt daarnaast ook kansen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, te zien dat de Shanghai Composite index op dit moment bij de lange termijn steunlijn is aangekomen. Sinds het jaar 1995 is deze steunlijn al van kracht en in het verleden heeft elke aanraking geleid tot een imposante stijging.

Maken de Chinese stieren zich op voor een nieuwe herstelbeweging?