De dalende beweging bij de Bitcoin houdt de gemoederen al wekenlang bezig. Met name tijdens de afgelopen weken is de spanning gestegen naar een nieuw hoogtepunt. Dat is ook niet vreemd, want bijna dagelijks wordt de grootste digitale munt ter wereld geconfronteerd met stevige verliezen. Komt het nog wel goed met de Bitcoin?

Op de valreep van 2017 wist de Bitcoin te stijgen naar de grens van $ 20.000. Destijds begonnen steeds meer mensen interesse te krijgen in de cryptomunt. Niet vreemd, want de Bitcoin leek maar één richting op te kunnen. Helaas voor de cryptobeleggers was de ‘hype’ rondom de Bitcoin slechts van korte duur. Sinds het begin van 2018 heerst er eerder pessimisme dan optimisme rondom de digitale munt. En tijdens de afgelopen weken is dat pessimisme verder opgelaaid.

Is de Bitcoin-zeepbel geknapt?

Toch hoeft dit niet het einde te betekenen voor de digitale munt. Tijdens de afgelopen weken zijn er genoeg vergelijkingen getrokken met andere zeepbellen uit de geschiedenis (zoals de tulpenbol), maar die vergelijkingen gaan mogelijk niet op. Tenminste, deze vergelijkingen zijn tijdens de afgelopen jaren wel vaker getrokken.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pension Partners, is te zien dat de Bitcoin tijdens de afgelopen acht jaar meermaals geconfronteerd is met zware crashes. In 2011 stond de Bitcoin ruim 94% lager (vanaf de top gemeten) en in 2015 stond de teller op een verlies van 85%.

Op dit moment staat het verlies op79% en dat is, gezien het verleden, niet direct een reden om te zeggen dat deze zeepbel al op zijn einde is.