De wereldwijde aandelenmarkten zijn fantastisch uit de startblokken gekomen. Tijdens de eerste twee beursmaanden van het jaar was er geen enkele angst onder beleggers te bespeuren. Toch biedt deze geweldige beursstart geen enkele garantie voor de nabije toekomst. In het jaar 1997 was er namelijk van een soortgelijke situatie sprake. En dat verliep uiteindelijk ook anders dan beleggers na twee maanden hadden gedacht.

Er is tot nu toe sprake van een historische beursstart. Sinds het jaar 1987 kende Wall Street niet meer zo’n winstgevende start van het jaar. Opvallend genoeg wist Wall Street ook aan het begin van het jaar 1997 erg goede zaken te doen. Toch werd in de maanden maart en april van dat jaar alle jaarwinst weer prijsgegeven.

Keert de beer binnenkort terug op het speelveld?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alastair Williamson, is de vergelijking met het jaar 1997 in beeld gebracht. Tijdens het jaar 1997 kwam Wall Street ook voortvarend uit de startblokken. In april wisten de Amerikaanse indices echter alle jaarwinst weer in te leveren. Mocht de correlatie met het jaar 1997 standhouden, dan zou dat betekenen dat de beer binnenkort terug op het speelveld verschijnt.

Toch hoeft dat geen langdurige onheil te betekenen. De correctie in het jaar 1997 was immers slechts van korte duur. De maanden daarna wist Wall Street te stijgen naar nieuwe recordhoogtes.