Het ruimhartige monetaire beleid van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat de wereldeconomie uit het diepe dal wist te kruipen. Deze economische groei is onder andere aangewakkerd door middel van een zeer lage rente. Het nadeel van deze lage rente is echter dat veel bedrijven nieuwe schulden zijn aangegaan. En als gevolg daarvan kan er een nieuwe schuldenzeepbel zijn ontstaan.
Er zijn voor- en tegenstanders te vinden als het gaat om de effectiviteit van het monetaire beleid, zoals die de afgelopen jaren door de centrale banken is gevoerd. Feit is wel dat mede door de hulp van de centrale banken de wereldeconomie uit het diepe recessiegat is gekropen. De vraag is alleen welke prijs hier uiteindelijk voor betaald moet worden.
Schuldenzeepbel was nog nooit zo groot
Volgens de economen van Real Investment Advice was de schuldenzeepbel nog nooit zo groot. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Amerikaanse bedrijfsschulden op dit moment ruim 47% bedragen van het totale Amerikaanse bruto binnenlands product.
Volgens de economen wordt de schuldenzeepbel pas echt een probleem op het moment dat er een top bereikt wordt. Dit hebben we onder andere gezien bij de twee voorgaande recessies (2000 en 2007). En we weten allemaal hoe het destijds is afgelopen…
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>