Zakenbank RBS liep aan het begin van 2016 voorop in de stoet van analisten die riepen dat de aandelenmarkten harde klappen te verduren zouden gaan krijgen. RBS was daar wel het meest duidelijk in, want de zakenbank gaf herhaaldelijk aan dat beleggers al hun aandelen moesten verkopen. Wat is er sinds dat moment gebeurd?

Aan het begin van 2016 werden de wereldwijde aandelenmarkten direct geconfronteerd met stevige verliezen. Als reactie hierop raakten heel wat zakenbanken flink in paniek. Royal Bank of Scotland liet in januari 2016 weten dat we maar beter al onze aandelen konden gaan verkopen. Mocht u gehoor hebben gegeven aan deze oproep, dan bent u heel wat winst misgelopen.

Dit is er gebeurd sinds de paniekoproep van RBS

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Charlie Bilello, is te zien hoe de financiële instrumenten hebben gereageerd sinds de legendarische uitspraak van de Britse zakenbank. Op deze grafiek is te zien dat de S&P 500 index meer dan 31% in waarde is gestegen, terwijl de Emerging Markets index het nog beter wist te doen met een winst van meer dan 55%.

Opvallend genoeg waren dit juist de twee indices waar de analisten van RBS zo pessimistisch over gestemd waren. Het financiële instrument dat de zakenbank nog wel zag zitten voor een belegging, was de zogenoemde ‘High Yield obligaties’. En juist dit instrument wist ten opzichte van de twee andere instrumenten het slechtste te presteren met een winst van net iets meer dan 20%.