De leiders van het Amerikaanse Congres wisten afgelopen weekend een Amerikaanse shutdown te voorkomen. Toch is de kou nog niet helemaal uit de lucht verdwenen. Het huidige budget is immers verlengd tot september en de kans is aanwezig dat de Amerikaanse overheid dan alsnog stil komt te liggen.

In een recente blog lieten wij nog weten dat een shutdown niet persé negatief hoeft te zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Zo wist Wall Street tijdens de meest recente shutdown – in het jaar 2013 – zelfs met meer dan 3% in waarde te stijgen. Maar, indien de Amerikaanse overheid voor een langere periode komt stil te liggen, dan kan dit wel een probleemverhaal voor de markten gaan worden.

Amerikaanse Shutdown kan als een dief in de nacht gaan terugkeren

Toch is die kans op een langere Shutdown zeer groot. Donald Trump liet via een Tweet weten dat het weleens goed zou zijn als de Amerikaanse overheid voor een langere periode stil kwam te liggen. Volgens hem is er de afgelopen jaren een gigantische puinhoop ontstaan en het budgetprobleem is volgens hem groter dan de meeste mensen denken.

De aandelenmarkten zouden dus een hete zomer tegemoet mogen zien. Trump lijkt vastberaden te zijn om een aantal drastische hervormingen er doorheen te duwen en een eventuele shutdown heeft volgens hem geen invloed op zijn standpunten.