De olieprijs heeft het tijdens de voorbijgaande handelsweken niet gemakkelijk gehad. Het ‘zwarte goud’ heeft vanaf het hoogtepunt gerekend meer dan 20% moeten inleveren en derhalve is er officieel sprake van een nieuwe Bear Market. Toch hoeft dat niet direct onheil voor de oliesector te betekenen.

Binnen de beleggingswereld wordt er vaak gesproken over een Bull en een Bear Market. Een Bull Market impliceert dat er sprake is van een stijgende trend, terwijl een Bear Market waarschuwt voor een dalende trend. Als een financieel instrument met een koersdaling van 20% wordt geconfronteerd is er officieel sprake van een nieuwe Bear Market. Dit houdt echter niet direct in dat de stieren volledig verslagen zijn. Er kan namelijk ook sprake zijn van een kortstondige berenmarkt.

Kans op een herstelbeweging binnen de oliesector is groot

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Thrasher Analytics, zijn alle keren sinds het jaar 1998 in beeld gebracht dat de olieprijs geconfronteerd werd met een koersdaling van minstens 20% (vanaf een 52-weekshoogtepunt gerekend). Op de grafiek is te zien dat de olieprijs veelal kort daarna een stevige herstelbeweging wist te realiseren. Alleen tijdens het jaar 2008 wist het zwarte goud niet in prijs te herstellen.

Een eventuele herstelbewering bij de olieprijs kan overigens ook goed nieuws voor de aandelenmarkten betekenen. Aan de onderkant van de grafiek is namelijk te zien dat Wall Street vaak ook in waarde weet te stijgen nadat de olieprijs een stevige bodem heeft neergezet. Beleggers doen er dus verstandig aan om de ontwikkelingen rondom de olieprijs nauwlettend in de gaten te houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>