Al tijden hebben we te maken met een lage beweeglijkheid bij de aandelenmarkten. De afgelopen weken is deze beweeglijkheid iets toegenomen als reactie op de geopolitieke spanningen in de wereld en de acties van Trump. Maar, nog steeds is er sprake van een relatief lage volatiliteit. En die lage beweeglijkheid wordt in het bijzonder veroorzaakt door de centrale banken.
Sinds de bodem van de meeste aandelenmarkten – in het jaar 2009 – is er bij de VIX-index een dalende beweging in gang gezet. Deze index is de bekendste graadmeter voor het meten van de beweeglijkheid. Deze dalende beweging wist de afgelopen jaren zelfs te zorgen voor historische lage standen bij de VIX-index.
Lage beweeglijkheid wordt veroorzaakt door de centrale banken
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de wereldwijde centrale banken grote invloed hebben gehad op de beweeglijkheid op de markten. Door het grootschalig opkopen van onder andere staats- en bedrijfsobligaties hebben zij de rust op de markten teruggebracht.
Maar, ook geeft deze grafiek een belangrijk waarschuwingssignaal af. De meeste centrale banken zijn immers op de rem gaan staan en in de toekomst zullen de balansen langzaamaan afgebouwd moeten worden. Beleggers moeten in dat geval rekening houden met een terugkerende beweeglijkheid. Ook al is dat voor sommige beleggers nu nog lastig voor te stellen.