De meest recente inflatiecijfers maken duidelijk dat de prijzen overal in de wereld stevig aan het oplopen zijn. Met name in de VS is er sprake van een verontrustende situatie. Toch maakt de Amerikaanse centrale bank zich vooralsnog weinig zorgen over de stijgende prijzen. Is het gevaar voor inflatie inmiddels alweer geweken?

Enkele weken geleden werd er veelvuldig gesproken over het ‘inflatiespook’. De mismatch tussen vraag en aanbod zou er voor gaan zorgen dat de consumentenprijzen stevig zouden gaan oplopen. Door het snelle herstel van de economie was er namelijk een grote vraag naar producten ontstaan en het aanbod zou niet genoeg zijn om aan die vraag te voldoen.

Gaat de rentemarkt gelijk krijgen?

Inmiddels lijken steeds minder economen zich zorgen te maken over het inflatiespook. En mogelijk heeft dat te maken met de rust die er heerst op de rentemarkt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, te zien dat er in de VS een divergentie is ontstaan tussen de inflatiecijfers en de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. De rentemarkt maakt ons duidelijk dat het gevaar voor inflatie alweer geweken is.

Toch is het nog maar sterk de vraag of de rentemarkt daadwerkelijk gelijk gaat krijgen. Door het ruimhartige opkoopbeleid van de Fed wordt de obligatiemarkt immers sterk beïnvloed. De Amerikaanse centrale bank is er bij gebaat dat er rust heerst op de rentemarkt. Beleggers kunnen dus het beste de inflatiecijfers nauwlettend in de gaten houden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>