Groeipotentieel small cap aandelen

Kleine aandelen brengen gemiddeld tot 3 keer méér op dan grote aandelen. Dit is een outperformance die je niet mag negeren. En toch zijn er nog steeds veel beleggers die deze aandelen de rug toe keren. Sinds maart 2001 steeg de MSCI Global Small Cap Index 371% inclusief dividend tegenover 107% voor de MSCI Global Large Cap Index. Het fenomeen dat kleine aandelen beter presteren dan grote aandelen is dus niet lokaal maar globaal.

Wie 16 jaar geleden $1.000 investeerde in small cap aandelen had nu, inclusief dividend en aangepast aan inflatie een bedrag van $2.903 volgens fondsenbeheerder Schroders. Met grote aandelen zou je slechts $1.438 hebben overgehouden of minder dan de helft.

Small caps schroders

Small Caps zijn goedkoper dan de laatste 10 jaar

Je zou dan kunnen denken dat de waardering van deze kleine aandelen wel ontzettend hoog moet zijn. Hoe hoger een koers stijgt, hoe duurder, nietwaar? Nee, in tegendeel zelfs. Kijk maar eens naar de volgende statistieken.

Kleine aandelen hebben het afgelopen decennium globaal gezien een gemiddelde koers/winstverhouding van 25,8 tegenover 16 voor grote aandelen. Dit is een premie van 61%. Deze premie wordt gerechtvaardigd door de hogere groei van deze bedrijven.

Momenteel bedraagt de premie van kleine aandelen ten opzichte van grote aandelen slechts 46% of 25% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Vooral in Europa zien we dat de premie fors is teruggevallen en nu nog geen 20% bedraagt. Ook globaal ligt de premie een stuk onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

Small caps schroders waardering

Fondsenbeheerder Schroders is daarom, net als BeursBrink, bijzonder enthousiast voor de toekomst van small cap aandelen.

Zo zei Matthew Dobbs, hoofd Global Small Cap bij Schroders:

De toekomst voor beleggers is onzeker door de ongeziene technologische vooruitgang, sociale en wetgevende veranderingen. Maar dit vormt voor kleine bedrijven juist een grote opportuniteit. Ze blijven onder de radar van beleidsmakers en kunnen hun niche daardoor nog meer domineren.

Zo profiteren beleggers dubbel van small cap aandelen

Deze kleine aandelen blijven dikwijls ook onder de radar van grote fondsenbeheerders en ze worden minder besproken in de media. Daarom dat beleggers er vaak hun neus voor ophalen. Maar het biedt wel enorme kansen voor beleggers die er mee aan de slag gaan.

Dat is niet alleen de boodschap van BeursBrink, maar ook van Paul Marriage, hoofd Dynamic Small Cap bij Schroders.

De analisten bij Schroders eindigen hun betoog voor small cap aandelen zelfs met een duidelijke boodschap en dé reden waarom we bij BeursBrink naar deze aandelen op zoek gaan:

Eens een klein bedrijf de verwachtingen begint in te lossen, profiteer je van een dubbel effect: de groei ondersteunt een stijgende beurskoers en beleggers zijn bereid er meer voor te betalen waardoor de koers/winstverhouding stijgt. Zoiets is veel moeilijker te bereiken met grote aandelen.