De recentste inflatiecijfers in het VK laten enorme prijsstijgingen zien bij de belangrijkste consumptiegoederen, waaronder voeding, energie en kleding. De CPI (Consumentenprijsindex) in Engeland steeg in februari met maar liefst 4,4%, een stijging van 10% ten opzichte van het CPI-cijfer in januari (4,0%). Het huidige inflatieniveau ligt daarmee 2% of meer boven de doelstelling van de Bank of England (BoE). Het lijkt erop dat de inflatie in het VK stilaan uit de hand begint te lopen, mede door het soepele monetaire beleid van de centrale bank in het recente verleden. Eerder diende de BoE al zijn QE-programma van 200 miljard pond op te schorten. De centrale bank van Engeland startte z’n QE experiment nadat men de kortetermijnrente tot 0% had teruggebracht als gevolg van de kredietcrisis van 2008/2009. We vonden een interessant overzicht op Wikipedia van de huidige globale QE-programma’s, met een specificatie voor Engeland:
The Bank of England had purchased around £165 billion of assets by September 2009 and around £175 billion of assets by end of October 2010. At its meeting in November 2010, the Monetary Policy Committee (MPC) voted to increase total asset purchases to £200 billion.
QE, of ‘Quantitative Easing’, is een gesofisticeerde term voor het ‘monetariseren van schulden’, of nog beter ‘het printen van geld’. In het verleden leidde het monetariseren van schulden veelal tot een hyperinflatie. De teller van landen die een hyperinflatie ondergingen staat al op 32! Het heeft er alle schijn van dat Engeland, gezien z’n recente massale QE-programma’s, nu ook met een steeds hogere inflatie geconfronteerd wordt. Maar goed, we moeten nu ook niet meteen verbaasd zijn als er zich een hyperinflatie voordoet in het VK. Het land heeft enorme schulden opgebouwd, met daarenboven een torenhoge Schuld/BBP ratio! Het overheid van Groot-Brittannië leende over het financiële jaar 2009/2010 een bedrag van 159,8 miljard pond, wat overeenkomt met 11,4% van het BBP. Op het einde van maart 2010 bedroeg de totale schuld hierdoor reeds 1000,4 miljard pond, of 71,3% van het Bruto Binnenlands Product van het VK.
Bron: National Statistics Online
Is het spook van de hyperinflatie nu uit de fles in het VK? Dat moeten we voorlopig nog even afwachten, maar de grafieken wijzen alvast in de richting van een hoog-inflatoire toekomst voor Engeland… Onze boodschap blijft — ook voor de inwoners van het VK — zeer helder hierover: koop fysiek goud en zilver en bescherm uw beleggingsportefeuille met een degelijke selectie aan goud- en zilvermijnaandelen!