Op de beursvloer kan alles in een vrij snel tempo veranderen. De ervaren beleggers onder ons zullen deze stelling beamen. Neem bijvoorbeeld de oliesector. Net voor de zomer waren de meeste analisten nog pessimistisch gestemd over de toekomst van deze sector en op dit moment is het tegenovergestelde het geval. Is het huidige optimisme niet wat overdreven?

Het huidige optimisme wordt enerzijds gevoed door de rally die de afgelopen tijd zichtbaar was op de grafiek van de olieprijs. In een paar maanden tijd is een vat ruwe en een vat Brent olie met meer dan 20% in waarde gestegen. Dit is iets wat maar weinig analisten rond de zomermaanden nog hadden zien aankomen. Anderzijds hebben de speculaties over de productiebeperkingen weten te zorgen voor een positieve prijsimpuls.

Beschikt de olieprijs nog over potentieel?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Hedgopia, is te zien dat het huidige optimisme misschien wel erg gevaarlijk is. Voor het laatst hadden we namelijk rond het begin van dit jaar te maken met een dergelijk groot vertrouwen in een stijgende olieprijs. En juist op dat moment keerde de beer terug op het speelveld.

Daarnaast moeten beleggers zich realiseren dat de huidige stand van de olieprijs voor een groot deel gebaseerd is op de mogelijke verlenging van de productiebeperkingen die opgelegd zijn door de organisatie van olielanden (OPEC). Op het moment dat die verlenging toch tegenvalt, ziet de situatie er ineens compleet anders uit.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en grondstoffennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>