JP Morgan CEO Jamie Dimon bekritiseerde Bitcoin vorige week. Hij vergeleek de grootste cryptomunt zelfs met de tulpenbollenmanie, een van de grootste bubbels uit de financiële geschiedenis. Maar aan een bank CEO vragen wat hij vindt van Bitcoin, is hetzelfde als aan een postbode vragen wat hij vindt van e-mail. Dit is waarom Dimon de bal volledig mis slaat.

Bitcoin vergelijken met tulpenbollen, het heeft enige gelijkenis. Maar niet op de manier dat je zou verwachten. De bubbel rond tulpenbollen in de 17e eeuw draaide niet rond unieke tulpenbollen. Het begon eigenlijk bij stukken van grote loten tulpenbollen.

Op een gegeven moment werd de prijs voor die loten zo hoog, dat zelfs rijke mensen ze niet meer konden betalen. Daarop voerde Nederland een fractioneel systeem in. Zo konden handelaars delen van loten kopen. Maar mensen kwamen er achter dat deze contracten ook konden dienen als geld en investeringen.

Op die manier werden deze contracten gemonetariseerd. Dit gebeurt met veel activa. De waarde van het contract werd ontkoppeld van de economische nutswaarde van het onderliggend actief. De waarde werd daaropvolgend bepaald door vraag en aanbod.

Zo steeg de waarde van de contracten tot 20 keer meer dan de onderliggende waarde van de tulpenbollen.

Hetzelfde kan je zeggen over Bitcoin.

<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>

In 2009 loste Bitcoin een probleem op, net zoals de Nederlanders deden door het fractioneel syteem in te voeren. Via Bitcoin kan men geld uit het traditionele geldsysteem halen zodat het niet meer onderhevig is aan inflatie, financiële repressie, kosten, … Dit is de economische waarde.

Maar Bitcoin werd gemonetariseerd, net als de contracten van de tulpenbollen. Nu wordt de waarde van Bitcoin bepaald door vraag en aanbod en de toekomstige problemen die het kan oplossen. Indien dit bedrog is, dan is alle geld bedrog.

Bitcoin is een alternatief voor het immense financiële systeem. Iedere poging om Bitcoin te onderdrukken, resulteert alleen maar in een hogere toekomstige nutswaarde. De prijs zelf, kan mogelijk in elkaar storten, zoals bij de tulpenbollen. Maar mensen zullen naar technologische innovaties blijven zoeken om het probleem van fiatgeld op te lossen. En op dit moment is Bitcoin nog steeds de beste oplossing.

Bron: Bloomberg

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>