De afgelopen dagen wist de volatiliteitsbarometer (VIX Index) voor het eerst sinds het jaar 2007 weer onder de grens van 10 te komen. Deze notering wist te zorgen voor optimisme bij de beren onder ons. De vraag is echter of een lage VIX Index daadwerkelijk een garantie is voor dalende beurskoersen?

De mannen van iSPYETF hebben de historie onder de loep genomen. En uit dit onderzoek komt naar voren dat een VIX Index van onder de 10 niet direct een reden is om volop short te gaan op de aandelenmarkten.

Lage volatiliteit zorgt niet altijd voor dalende koersen

volatiliteit-1

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van iSPYETF, is te zien dat het in het jaar 2007 8 maanden duurde, nadat de VIX Index onder de 10 was gedoken, voordat de S&P 500 index daadwerkelijk een top wist neer te zetten. Tijdens de internetzeepbel duurde dit proces zelfs meer dan 6 jaar.

volatiliteit-2

Op de bovenstaande tabel, wederom afkomstig van iSPYETF, is te zien dat we in het verleden 9 keer eerder te maken hadden volamet een VIX-notering van onder de 10. Gemiddeld gezien stond de S&P 500 index in 8 van de 9 gevallen een maand later hoger.

Toch ziet het jaarplaatje er wat minder rooskleurig uit. De gemiddelde daling bij de S&P 500 index, een jaar later na een VIX-notering van onder de 10, bedraagt namelijk -0,95%. In 6 van de 9 gevallen stond de S&P 500 index een jaar later lager.

Dit onderzoek brengt duidelijk in kaart dat een lage beweeglijkheid geen garantie is voor een nieuwe Bear Market. Dit proces kan immers langer duren dan de meeste beleggers op dit moment denken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)