Het meest risicovolle aan beleggen is niet de bedrijven of de activa die je koopt. Het meest risicovolle is het gedrag van de belegger zelf. Zo kan je als belegger in goede bedrijven investeren en geld verliezen. Maar je kan ook in slechte bedrijven investeren en geld verdienen. Alles hangt ervan af wat en wanneer je koopt.

Bekende beleggers zoals Warren Buffett of Steh Klarman bouwen altijd ‘een veiligheidsmarge’ in. Dat wil zeggen dat ze het neerwaartse risico zoveel mogelijk beperken om het opwaarts potentieel maximaal te benutten. Howard Marks, nog zo’n topbelegger, schreef er een zeer interessante memo over.

Blijf op de hoogte van alle aandelen- en beursnieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

De geschiedenis staat vol met ‘foute’ beleggingen

In de jaren ’60 waren de ‘Nifty Fifty’ aandelen de populairste aandelen op de beurs. Dit waren de 50 snelst groeiende bedrijven in de Verenigde Staten. Iedereen wou deze aandelen kopen. Veel van deze aandelen werden achteraf prachtige bedrijven, maar weinige werden goede beleggingen. Begin jaren ’70 daalden hun K/W verhoudingen van 80 of 90 naar 8 of 9 en veel beleggers verloren 90% van hun investering in deze ‘Nifty Fifty’ aandelen.

Anderzijds kon je eind jaren ’70 beleggen in obligaties met een zeer hoog rendement. Dit noemde men ‘Junk Bonds’. Deze obligaties werden door de meeste beleggers genegeerd omdat het over obligaties ging van bedrijven met een bedenkelijke reputatie. Wie in 1979 $1 belegde in deze ‘Junk Bonds’ krijgt er nu $23 in de plaats en heeft nooit in het rood gestaan.

Met andere woorden:

Je kon beleggen in de beste aandelen van de Verenigde Staten en al je geld verliezen. Maar je kon ook in de slechtste obligaties beleggen en veel geld verdienen.

Een te hoge prijs betalen, verhoogt het risico. Een te lage prijs betalen, verhoogt de veiligheidsmarge.

Howard Marks omschrijft het als volgt:

No asset is so good that it can’t be bid up to the point where it’s overpriced and thus dangerous. And few assets are so bad that they can’t become underpriced and thus safe.

Risicoloos beleggen is zoals autorijden zonder gordel

Je kan dit vergelijken met de veiligheid van een auto en het menselijke gedrag van de chauffeur. De stijgende veiligheid van een auto kan teniet gedaan worden door het gedrag van de chauffeur. Maar het verwijderen van een veiligheidsgordel of een airbag, zou het rijgedrag van de chauffeur veiliger kunnen maken.

Foto Credit: iStock

Bron: Value Walk