Vraag je je af waarom de financiële markten plotseling zo volatiel zijn geworden? Daar is een vrij eenvoudige verklaring voor te geven. Deze verklaring zal zelfs de lange termijn risico’s voor beleggers bepalen.
De beweeglijkheid van de afgelopen weken is niet plotseling gestegen vanwege een potentiële handelsoorlog, regelgevingsproblemen met Facebook of het drama rondom Amazon. De beweeglijkheid, en daarmee het toegenomen risico, is terug dankzij de afgenomen vraag.
Volatiliteit is teruggekeerd door het beleid van de centrale banken
De vragers op de markten zijn eigenlijk onder te verdelen in twee groepen: één daarvan is de natuurlijke vraag en de andere vraagbron betreft de centrale banken. De wereldwijde centrale banken hebben immers de afgelopen jaren geld in de wereldeconomie gepompt met de bedoeling om de prijzen te versterken. Maar, aangezien de centrale banken recent op de rem zijn gaan staan is deze grote vraagbron verdwenen.
Het probleem is echter nog veel groter. Zo is de Amerikaanse centrale bank getransformeerd van ‘koper’ naar ‘verkoper’. Door het stimuleringsbeleid is de balanspositie van de Fed de afgelopen jaren exponentieel gestegen. En nu is het ‘afbouwbeleid’ begonnen. Zo is het de bedoeling dat de Fed nog dit jaar haar balanspositie met 420 miljard dollar zal gaan verlagen.
Dit heeft uiteraard effect op de beurskoersen zolang de ‘natuurlijke vraag’ uitblijft.