Sinds de bodem van 2016 is de MSCI Emerging Markets Index met 85% gestegen. In 2017 alleen stegen groeilanden met 34%. Dat is bijna dubbel zo goed als de S&P 500. En in 2018 staat er al +10% op de teller, na 1 maand. Groeilanden draaien op volle kracht en zijn in sommige gevallen nog steeds niet duur.
Groeilanden ETFs zagen de laatste 2 jaar hun beheerd vermogen stijgen van $60 miljard tot maar liefst $180 miljard. Dit is een stijging van 200%. Wie in groeilanden wou beleggen, had dus 2 jaar geleden moeten instappen. Maar er zijn vandaag nog steeds interessante beleggingen te vinden. Vooral de waardering ten opzichte van de westerse beurzen is nog steeds aantrekkelijk.
Wanneer we kijken naar de toekomstige winstverwachting, staat de koers/winst-verhouding aan de bovenkant van de historische waardering. Maar ten opzichte van de ontwikkelde landen noteren groeilanden nog steeds met een discount van 25%.
Kijken we naar de PE10, de gemiddelde koers/winst-verhouding van de laatste 10 jaar, dan staat deze voor de groeilanden terug rond het gemiddelde, maar onder de sterke periode van 2006-2011.
En ook ten opzichte van de ontwikkelde landen is de groeimarkten PE10 goedkoop.
Volgens Bloomberg zijn de Aziatische landen bij de duurste onder de groeimarkten. Sterke fundamenten in de regio zitten al ingebakken in de prijs.
Landen als Mexico, Turkije, Polen en de Tsjechische Republiek zijn bij de goedkoopste groeilanden, China, India en enkele andere Aziatische landen het duurste.
Bronnen: ValueWalk + Bloomberg
Foto Credit: iStock