Er lijkt geen vuiltje aan de lucht op de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar wie onder de motorkap kijkt van deze indrukwekkende raceauto die al 8 jaar volle gas geeft, ziet dat de leidingen serieus verstopt geraken. De volgende aandelencrash kan dan ook de snelste en grootste crash uit de geschiedenis worden.
Er is al veel geschreven over de waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt. Een hoge waardering is nog altijd geen reden voor een crash, maar het toont wel aan hoe diep de markt kan vallen eens de crash doorzet.
Het verschil met vorige beurscrashes is dat niet een deel van de aandelenmarkt overgewaardeerd is, maar de volledige aandelenmarkt. Tijdens de technologiebubbel begin deze eeuw had de S&P 500 een K/W van 30,6 maar de gelijk-gewogen S&P 500 een K/W van 20,7. Er was dus een groep (technologie)aandelen fors overgewaardeerd.
Nu zien we dat de S&P 500 én de gelijk-gewogen S&P 500 beide een K/W hebben van 22. Zo liet Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley recent nog weten dat:
‘Dispersions in valuations and growth rates are among the lowest in the last 40 years; stocks are at their most idiosyncratic since 2001.’
Ook de befaamde hedge fund manager Seth Klarman waarschuwt:
‘When securities prices are high, as they are today, the perception of risk is muted, but the risks to investors are quite elevated.’
<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>
Passief beleggen versterkt de trend
De hoge waardering is in grote mate gedreven door het printen van geld door de Federal Reserve sinds de financiële crisis. Maar die verandert momenteel het geweer van schouder en plant om in de toekomst geld uit de markt te halen. Naar schatting wordt er in 2018 al $1.000 miljard liquiditeit uit de markt gehaald.
En toch blijven beleggers als een kip zonder kop geld steken in een overgewaardeerde aandelenmarkt. 37% van de aandelen in de S&P 500 worden beheerd door passieve beleggingsinstrumenten. De top2- aanbieders van passieve beleggingen halen $3,5 miljard per dag binnen.
Zolang het geld stroomt naar de aandelenmarkt, via deze passieve beleggingsinstrumenten, blijft de bubbel stijgen. Maar eens deze bubbel stop met blazen en leegloopt, kan het snel de andere kant op gaan. Tel daarbij ook nog eens de talrijke automatische algoritmes die dan omschakelen van kopen bij een dip naar verkopen bij een stijging, en je hebt de grootste en snelste crash uit de geschiedenis.
Bron: S.M.
Foto Credit: iStock
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)