Afgelopen vrijdag werden de Amerikaanse banencijfers gepubliceerd. Deze cijfers lieten de beleggers enigszins in verwarring achter. Zo wist het werkloosheidscijfer te dalen van 4,1 naar 3,9 procent, maar het echte verhaal daarachter was niet bepaald hoopgevend. Wij brengen het werkelijke verhaal voor u in beeld.
Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van MarketWatch, zijn de Amerikaanse banencijfers in beeld gebracht. Voor het eerst sinds het presidentstijdperk van Clinton ligt het Amerikaanse werkloosheidspercentage weer onder de grens van 4 procent. Daarnaast werden er afgelopen maand 164.000 nieuwe banen toegevoegd; minder dan de verwachting van de economen (188.000 nieuwe banen).
Banencijfers zijn een stuk minder hoopgevend dan de cijfers doen vermoeden
Het dalende werkloosheidspercentage is overigens te wijten aan een krimpende beroepsbevolking en minder mensen die zeiden dat ze werkloos waren. Deze daling werd dus niet veroorzaakt door een toename van het aantal mensen dat werk vond. Een cijfer zelf zegt dus niet altijd alles.
Het meest zorgwekkende was de stijging van het uurloon. Het gemiddelde uurloon steeg met slechts 0,10% en dat is toch wel opvallend aangezien er sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Wat dat betreft ligt de loongroei nog verder onder het niveau van voor de financiële crisis.