Volgens Amerikaanse experts is de terreurgroep ISIS een van de rijkste terroristische bewegingen die de wereld ooit gekend heeft. We schreven eerder al dat ISIS zo’n $500 miljoen dollar per jaar verdient via de verkoop van illegale olie. Maar ISIS verdient veel meer geld dan alleen maar met de handel van olie. ISIS heeft een groot netwerk waaruit het verschillende inkomsten haalt. Dit gaat van de verkoop van seksslaven over het innen van belastingen tot het plunderen van kunstschatten en banken. Naar schatting heeft ISIS dan ook een ‘oorlogskas’ van zo’n $1 miljard. Zelfs als men de groep nu financieel aan banden legt, zou het nog enkele jaren verder kunnen. ISIS zat al in de oliehandel jaren voor de terreurgroep internationaal aandacht kreeg. Het profiteert aan de Syrische grens van de smokkel van illegale olie, net zoals Saddam Hussein dat deed in de jaren ‘90 tijdens de sancties tegen Irak.
ISIS heeft expertise én geld
Eerst dachten de experts van de Verenigde Staten dat ISIS het meeste geld verdiende met de raffinage van olie. Dit blijkt een inschattingsfout te zijn. ISIS verdient meer geld met de verkoop van ruwe olie. Het duurde bijna een jaar vooraleer de experts dit in kaart hadden gebracht. Maar de inkomsten van ISIS komen niet enkel uit de verkoop van olie. Zo zou de terreurgroep ook $500 miljoen tot $1 miljard geplunderd hebben van Iraakse banken. Ook verdienen ze tientallen miljoenen dollars door de verkoop van geplunderde antiek. Nog een andere inkomstenbron zijn de losgelden die ze vragen voor het vrijlaten van gekidnapte personen. Daarnaast heft ISIS ook belastingen voor de gewone burgers die leven in het gebied die de terreurgroep controleert. Zo moeten die bijvoorbeeld $2.500 betalen om hun zonden te vergeven omdat ze gewerkt hebben onder een ander regime dan dat van ISIS. Vergeving van deze zonde komt in de vorm van een soort identiteitskaart die jaarlijks hernieuwt moet worden, kostprijs $200. Ten slotte beheerst ISIS ook een groot aantal landbouwvelden. Deze landbouwvelden produceren historisch gezien de helft van de Syrische tarweproductie en een derde van de Iraakse tarweproductie. Dit zou jaarlijks zo’n $200 miljoen opbrengen.
De grootste kostprijs voor ISIS zijn de lonen van hun leger, maar dat zou hen slechts de helft van de olie-inkomsten kosten. ISIS maakt dus winst. Hoewel olie een belangrijke bron van inkomsten is, zal het de groep enkel kunnen ontwrichten, niet ontmantelen. Het heeft dan ook nog voldoende middelen om nog jaren verder te kunnen.