Europese crisis Italië We horen er maar weinig over, maar het Italiaanse banksysteem is er slecht aan toe … maar dan ook heel slecht. Sinds begin dit jaar noteren de Italiaanse banken gemiddeld 28% lager op de aandelenbeurs. De grote boosdoener zijn de leningen die niet terugbetaald kunnen worden, deze nemen hallucinante proporties aan. Sinds begin dit jaar escaleert de bankencrisis in Italië. Aandelen Monte dei Paschi noteren al 56% lager, sectorgenoot Banca Carige kende een val van 58%. Dit is zonder twijfel de voorbode van een financiële crisis in Italië … en daarmee ook in Europa. Italië begint steeds meer op Griekenland te gelijken. Het probleem voor Europa is dat Griekenland de 44e grootste economie ter wereld was, Italië is de 8e grootste. Europa kan op geen enkele manier een val van Italië tegenhouden. En de cijfers uit het land van de laars zijn verontrustend:

  • De overheidsschuld bedraagt 132%
  • De “Non-Performing Loans” bedragen naar schatting tussen 17% en 21% van het aantal uitstaande leningen
  • “Non-Performing Loans” zijn goed voor €200 miljard of 12% van het bbp van Italië

Europese crisis kan snel opflakkeren

’s wereld oudste en Italië ’s meest geplaagde bank, Monte dei Paschi, staat volgens Reuters al onder dagelijkse supervisie van de ECB, net als Banca Carige. De ECB checkt dus dagelijks de liquiditeitsparameters van beide banken. Er is ook een stille bank run gaande in Italië. Reeds miljarden euro’s werden van de rekeningen gehaald. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn dat dit doordringt tot de grote massa en er een echte bank run ontstaat. Wanneer Italië dreigt om te vallen, zal de financiële paniek opnieuw snel kunnen verspreiden binnen Europa. Dit kan landen als Portugal, Spanje, Griekenland en zelfs Frankrijk in de problemen brengen.

Wil je de overheid te slim af zijn, moet je het spel ook zelf slim spelen. Fysiek goud is een must om de volgende financiële crisis te overleven. Gelukkig is er naast fysiek goud nog 1 munt die essentieel is om niet met lege handen achter te blijven. Je leest het in ons E-book voor een eenmalige betaling van slechts €4,95.