Het jaar 2013 was een minder goed jaar voor de sector van de grondstoffen maar 2014 belooft op dat vlak beter te worden. Tenminste wanneer de trend uit de eerste maanden van dit jaar zich verder zet. Steeds meer waarnemers geloven in de kansen van de commodities. Als gevolg van de droogte in grote delen van de wereld zijn de prijzen voor een aantal landbouwproducten sterk gestegen. Met name de koffieprijs kreeg een stevig duwtje in de rug omdat grote delen van Brazilië met een tekort aan neerslag te kampen had. De gevolgen van de opwarming van het klimaat, zo waarschuwen heel wat waarnemers.
>> Wilt u ook geld verdienen op de beurs? Klik hier <<
In de U.S. zijn de voedselprijzen als gevolg van de klimatologische omstandigheden fors gaan stijgen. Dat heeft tot gevolg dat ook de prijzen voor vlees van varkens, koeien, etc. door het plafond zijn gevlogen. Hetzelfde fenomeen doet zich in andere delen van de wereld voor, hoewel de druk op de voedselprijzen in India wat lijkt te zijn afgenomen. Bovendien spelen ook specifieke factoren soms een rol op de markten. Zo is de prijs voor nikkel bij de industrial metals fors gestegen als gevolg van een beperking van de export in Indonesië. Dit land is samen met de Filippijnen een van de grootste producenten van nikkel in de wereld. Andere industrial metals als zink deden het ook goed.
De toekomst voor de commodity bulls
Van de 27 meest actief verhandelde commodities is er 2/3de in waarde gestegen tijdens Q1. Maar een tiental grondstoffen lieten bescheiden prijsdalingen optekenen. Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar waren er maar een tiental commodities die in prijs zijn gedaald. De sector heeft het in zijn geheel ook op de beurs goed gedaan. Het was zelfs de best presterende sector nadat de commodities gedurende 2 jaar een underperformance te zien hadden gegeven. De Deutsche Bank strategists geven aan dat ook de factor Oekraïne niet onderschat mag worden. Het land is een belangrijk producent van granen en die productie kan als gevolg van de onrust verstoord worden.