Tijdens het afgelopen jaar werd de wereldeconomie geconfronteerd met de stevigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook de Amerikaanse economie wist deze dans niet te ontspringen. De coronacrisis wist onder andere te leiden tot voorzichtigheid bij bedrijven. Maar, op dit moment is er nog weinig van die voorzichtigheid over. Het jaar 2021 is zelfs de geschiedenisboeken ingegaan als het recordjaar voor de totale waarde van Amerikaanse buybacks.

Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.

Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven delen cadeautjes aan beleggers uit

Als gevolg van de coronacrisis zijn de buybacks in 2020 drastisch gedaald. Het jaar 2021 zag er daarentegen compleet anders uit. Nu het jaar ten einde is kan geconcludeerd worden dat het jaar 2021 het jaar van de grootste inkoopacties van eigen aandelen ooit was. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Fidelity, is deze constatering in beeld gebracht. Tijdens het afgelopen jaar werd er door Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voor ruim 1.219 miljard dollar uitgegeven aan het inkopen van eigen aandelen.

Nu de rook van de coronacrisis optrekt durven steeds meer beursgenoteerde bedrijven weer ‘cadeautjes’ aan beleggers uit te delen. En het inkopen van eigen aandelen is al jaren erg populair onder beleggers. En zolang deze buybacks hoog blijven, lijken beleggers zich minder zorgen te hoeven te maken over de beurstoekomst.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>