Fed en ECB voorzitters Janet Yellen en Mario Draghi mogen er dan zelf niet bij zijn, de jaarlijkse Jackson Hole bijeenkomst van centrale bankiers trekt vele ogen. En dat mag geen verrassing heten. De centrale banken kunnen de markten maken of breken. Hedge fund manager Hugh Hendry ging na de editie van vorig jaar long US dollar. En liep daarmee aardig binnen. Zowel officials van de Fed, ECB als BOE spraken zaterdag vertrouwen uit dat de inflatie aan gaat trekken. Vice-voorzitter van de Fed Stanley Fischer legt uit:
Gezien de stabiliteit van de inflatieverwachtingen is er goede reden om aan te nemen dat de inflatie aan gaat trekken. Krachten die de inflatie laag houden zullen geleidelijk verdwijnen.
Fischer doelt hiermee vooral op de invloed van de daling van de olieprijs. Zolang deze niet verder doorzet – en dat verwacht hij niet – verdwijnt de invloed van de halvering vanzelf uit de inflatiecijfers. Ook zet de sterke dollar nu druk op importprijzen in de VS. Fischer sprak geen verwachting uit over de koers van de dollar, maar de boodschap is duidelijk: ook dit heeft een tijdelijk effect op inflatie. De vice-voorzitter geeft dan ook aan dat de Fed klaar moet staan om de rente te verhogen:
Met deze lage inflatie kunnen we de rente waarschijnlijk in een rustig tempo verhogen. Maar omdat het monetaire beleid altijd vertraagd doorkomt in de echte activiteit moeten we hiermee niet wachten totdat de inflatie alweer op 2% staat.
Markten delen deze inflatievisie vooralsnog niet. De koersen van Treasuries met inflatiebescherming impliceren dat de inflatieverwachting alleen al deze maand in de VS daalde van 2,16% naar 1,89%. En in de eurozone van 1,85% naar 1,65%. Een verklaring hiervoor is de devaluatie van de yuan. Dat betekent dat producten uit China goedkoper worden. Dus de facto export van deflatie. Fischer gaf aan dat de Fed de ontwikkelingen in China “nog nauwlettender” volgt dan gebruikelijk. Maar voorlopig staat hij dus nog steeds te popelen om de rente te verhogen. De uitlatingen van Fischer bevestigen het beeld dat Ray Dalio van Bridgewater recent schetste: centrale bankiers focussen teveel op de korte economische cyclus. En dat terwijl we volgens Dalio aan het eind van de debt supercycle zitten. Een omslag daarvan geeft per definitie langdurige seculaire druk op inflatie. De toekomst zal uitwijzen welke krachten de doorslag gaan geven.
<<< Bereid jezelf voor op gigantische rendementen in de goudaandelensector >>>