De euro viel het afgelopen jaar met zo’n 20% tegen de Amerikaanse dollar. Dat was goed nieuws voor Europese beleggers met activa in US dollars. Die kregen een forse valuta-boost. Op de Canadese beurs noteren veel mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten. Wie als Europeaan dacht met activa in Canadese dollars net zo goed te zitten, kwam echter bedrogen uit. De Canadese dollar daalde door de grondstoffencrisis mogelijk nog harder tegen de US dollar dan de euro. Maar volgens Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij Saxo Bank, biedt de verrassende verkiezing van de centrumlinkse Justin Trudeau als premier van Canada, met een absolute meerderheid in het parlement voor zijn Liberal Party, goede perspectieven voor de ‘Loonie’. Zo wil Trudeau de investeringen in infrastructuur fors verhogen. En dat is precies wat de economie nodig heeft, zo stelt Jakobsen. Wereldwijd zien we namelijk centrale banken geld in de economie pompen. Wie profiteren hiervan? De grote bedrijven. Maar in plaats dat deze beursgenoteerde spelers investeren, kopen ze eigen aandelen in. 80% van de economie bestaat echter uit het midden- en kleinbedrijf. Deze ondernemers merken amper wat van de toegenomen liquiditeit, aldus Jakobsen. Met als voorspelbare eindresultaat de marginale economische groei die we nu op veel plekken zien.
Jakobsen: economie draait op onderwijs en infrastructuur
Waar draaien de meest welvarende economieën op? Jakobsen wijst op drie zaken:
- Toegang tot onderwijs
- Superieure infrastructuur
- Relatief coherente samenleving
Met de verkiezingsbelofte van Trudeau lijkt er in Canada eindelijk een eind te komen aan het ‘pretent and extent‘ dat we elders veel zien. Want investeringen in infrastructuur betalen zichzelf dubbel en dwars terug, aldus de strateeg. Ze leiden tot productiviteitsgroei, de basisvoorwaarde voor echte economische groei. De Amerikaanse top-econoom Lawrence Summers omarmt het Canadese plan eveneens:
De Canadese Liberal Party probeert een plan te verwezenlijken dat we ook in de VS nodig hebben – een groot infrastructuurinitiatief om de economie aan te slingeren en de te bouwen voor de toekomst.
Jakobsen verwacht dan ook dat de economische groei in Canada weer op gaat pikken nu de olieprijs stabiliseert, de Canadese dollar lager noteert en de nieuwe overheid de uitgaven verhoogt. Daarom beveelt hij een longpositie in de Canadese dollar aan en plakt hij een ‘overweight‘ rating op Canadese aandelen. Meer weten over de nieuwe Canadese premier? Komiek en televisiepresentator John Oliver maakte afgelopen weekend een item over de Canadese verkiezingen dat zowel bijzonder informatief als geestig is. https://www.youtube.com/watch?v=0V5ckcTSYu8
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>