Grant_helikoptergeld 2016 is nog een eindje weg, maar een belangrijke kandidaat voor het woord van het jaar hebben we al: helikoptergeld. Ditmaal is het James Grant, uitgever van de bekende Interest Rate Observer nieuwsbrief, die het helikopterballetje opgooit. In een interview met Finanz und Wirtschaft waarschuwt de expert voor een extremer beleid van centrale banken. Grant zet ook in op een nieuwe opleving van de goudprijs.

Grant: hyperactieve centrale banken

Allereerst de lage huidige rente. Grant wijst er op dat de in 19e eeuw de rentes ook gedurende lange tijd daalden. Wat wel nieuw is, is het extreme ingrijpen van de autoriteiten in de markten. Grant:

Centrale banken proberen wereldwijd de aandelenmarkten aan te zwengelen. In de hoop dat mensen meer uitgeven, omdat ze zich dan rijker voelen. Dat is de theorie. Maar ze verzuimen om de volledige consequenties van dit beleid te overdenken.

Janet Yellen staat nu aan het opperbevel van de Fed. Maar Grant betwijfelt of ze de verantwoordelijkheid wel aankan. Zo staat ze erom bekend uren te vroeg op het vliegveld te arriveren voor een vlucht. Grant:

Wat zegt dat over haar persoonlijkheid? Dat ze bijzonder bang en bezorgd is. Iemand, die zo angstig is en impulsief risico’s minimaliseert, is wellicht niet de aangewezen persoon om, als er een moeilijke beslissing moet worden genomen, een sprong in het duister te wagen. Maar dat is precies waar de markten om draaien. Niemand kan de toekomst precies voorzien.

Radicale ideeën

Centrale banken proberen de inflatie aan te wakkeren. Maar volgens Grant vergeten ze dat een ruim monetair beleid niet alleen de vraag stimuleert, maar ook het aanbod. Neem olie. Frackers konden door het beleid van de Fed zeer eenvoudig financiering krijgen. Gevolg: meer aanbod en een lagere olieprijs. Grant:

En dat leidt centrale bankiers er weer toe om nog meer geld te printen om ons van het vermeende ‘deflatierisico’ te vrijwaren. Dit schijnbaar onophoudelijke proces van stimulering leidt dus tot nog meer stimulering. En van onconventionele ideeën tot radicale ideeën. Ze praten nu al vrij openlijk over ‘directe monetaire financiering’, ofwel het helikoptergeld van Milton Friedman. Dus het omzeilen van het banksysteem om het geld rechtstreeks bij de burger in zijn zak te stoppen.

Wat te doen als belegger? Grant ziet in sommige emerging market aandelen wel kansen, zoals bijvoorbeeld in het Russische Sberbank. Maar bovenal hebben beleggers een hedge nodig voor het geval de centrale banken de grip op de zaak verliezen. Grant:

Dat maakt goud en goudaandelen nu ongelooflijk interessant.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>