Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, verwacht de sterkste economische groei in jaren. Zijn vertrouwen komt voort uit de robuuste balans van de Amerikaanse consument. JPMorgan is de grootste Amerikaanse bank naar activa en doet zaken met de helft van de huishoudens van het land.

Dimon verklaarde dat de groei sterker zal zijn dan verwacht, zelfs wanneer de Federal Reserve de rente verhoogt. Economen bij Goldman Sachs voorspelden 4 renteverhogingen dit jaar maar Dimon zei dat het hem zou verbazen als de centrale bank het hierbij zou laten.

Dimon uitte reeds vaker zijn verwachtingen over hogere rentes. Banken floreren normaal gezien in een omgeving met stijgende rentetarieven, omdat hun kredietmarges toenemen naarmate de rentetarieven stijgen.

Dimon stelt:

Het zou me verbazen als het bij 4 renteverhogingen zou blijven.

Volatiliteit

Hoewel de onderliggende economie er sterk uitziet, verklaarde Dimon echter dat 2022 een jaar zal zijn met een hoge volatiliteit. De Covid-pandemie is nog steeds niet verdrongen en het vooruitzicht op hogere rentetarieven kan beleggers in aandelen angst aanjagen.

Wanneer de rente verhoogt wordt, zal de markt er heel anders uitzien. Beleggers zullen hun verwachtingen en prognoses herzien, wat een stevige impact kan hebben op de wereldwijde aandelenmarkten.

Bron: CNBC
Foto: iStock