De rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie beweegt al weken rond het niveau van 3%. En tijdens de afgelopen weken is gebleken dat dit een behoorlijk hardnekkig niveau is. Jamie Dimon, chief executive officer van JPMorgan Chase & Co., is van mening dat beleggers zich moeten opmaken voor een rente van 5%.

Eerder dit jaar liet Dimon al weten dat hij van mening was dat de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie gemakkelijk naar 4% zou kunnen gaan. Deze mening heeft hij onlangs aangescherpt door te stellen dat een rentepercentage van 5% volgens hem heel reëel is.

“Stijgende rente is geen bedreiging voor Wall Street”

Dimon komt overigens met diverse argumenten waarom volgens hem de huidige rente te laag is. Zo laat hij onder andere weten dat het huidige werkloosheidspercentage (onder de 4%) en een economische groei van meer dan 4% normaliter moeten leiden tot een drastisch hogere rentestand. Daar komt vervolgens nog bij dat de inflatie ook in de lift zit. In het bijzonder weet de kerninflatie, de favoriete maatstaaf van de Fed, het erg goed te doen (boven het gewenste niveau van 2%).

Overigens hoeft een stijgende rentestand geen bedreiging te zijn voor de aandelenmarkten. Dimon is immers van mening dat de huidige Bull Market nog 2 of 3 jaar kan standhouden. En dat is dan weer te danken aan het feit dat de economie het nog steeds redelijk goed doet en de markten daar gevoelig voor zijn.