Japan

Voor veel beleggers blijft Japan een waar raadsel. Beleggers hebben de afgelopen 25 jaar namelijk veel ‘valse starts’ meegemaakt van het land. Is het dit keer anders? Cindy Sweeting van de Templeton Global Equity Group gaat in op het kwantitatieve verruimingsprogramma van Japan en op de dalende yen. ‘Volgens ons zullen de massale aankopen door de Japanse centrale bank en de daarmee gepaard gaande devaluatie van de yen niet volstaan als oplossing voor de economische problemen van het land. Van de 3 zogenaamde pijlen van het regeringsplan om de groei in gang te zetten (Abenomics), is alleen het monetaire beleid nog uitgevoerd’, meldt Sweeting. De fiscale en structurele hervormingen zijn daarentegen nog niet volledig ingevoerd.

Export

Sweeting verwacht echter wel dat een goedkopere munt de Japanse export zal bevorderen. Daar zegt ze echter over dat Japan geen exportgerichte economie meer is. Zo is het aandeel van de export in het bruto binnenlands product van het land op dit moment slechts 16 procent. ‘Japan is vandaag de dag juist een consumptiegedreven economie. De zwakkere valuta heeft de importprijzen sterker doen stijgen dan dat het positief was voor de export’, vertelt Sweeting. Daarnaast wijst ze op de stijgende binnenlandse prijzen die een extra aanslag zijn op het besteedbare inkomen van de Japanse consumenten, tenzij de lonen voldoende stijgen om die prijsstijgingen te compenseren. Dit is tot nu toe echter niet het geval.

Vergrijzing Japan

‘Veel mensen denken nog altijd dat Japan een economie is waar veel wordt gespaard, maar dat klopt niet. Het spaarpercentage in Japan is zelfs negatief geworden, onder andere doordat een groot deel van de Japanse bevolking ouder dan 65 is en niet meer spaart’, aldus Sweeting. ‘De impact van de vergrijzing, waar we al 20 of 30 jaar voor waarschuwen en die traag maar onvermijdelijk op ons af is gekomen, begint nu echt pijnlijk voelbaar te worden.’

Hier zien wij wél kansen voor beleggers