land-of-the-rising-sun-e1355938204691 De oprichter van Hayman Capital Management Kyle Bass waarschuwt dat de ‘rational investor paradox‘ zich tegen de Japanse centrale bank zal keren. De Japanse regering mikt op een inflatiedoelwit van 2 procent wat normaliter betekent dat de rente tevens zal stijgen.

Met die verwachting zullen beleggers hun posities in JGB’s (Japanse staatsobligaties) afbouwen. Daardoor zal de rente in een opwaartse spiraal gevangen raken, waardoor de inspanningen van de Bank of Japan om de economie te stimuleren meteen ongedaan gemaakt worden.

Japan: gevangen in catch-22

Gevangen in een catch-22 zal Japan uiteindelijk voor nog straffere maatregelen moeten kiezen. HSBC Chief Economist Stephen King denkt dan automatisch aan ‘outright debt monetization‘ waarbij de strategie voor de inkoop van eigen obligaties wordt herzien. In plaats van op de secundaire markt zal de Bank of Japan dan rechtstreeks op de primaire markt kopen. Daardoor dreigt de centrale bank echter haar onafhankelijkheid te verliezen. Japan staat dus voor een verscheurende keuze, maar zal hoe dan ook op de ingeslagen weg moeten verder gaan. De eerste signalen wat betreft de resultaten van ‘Abenomics‘ zijn hoopgevend, maar het is uiteraard nog veel te vroeg om de huid van de beer te verkopen alvorens het geschoten is. In 2014 zal hoogstwaarschijnlijk duidelijk worden of de strategie van Shinzo Abe al dan niet werkt. Het lot van Japan kan onmiddellijk gekoppeld worden aan dat van andere landen in de regio. De Japanse centrale bank zal er namelijk alles aan doen om de rente in 2014 laag te houden, kwestie van de economie zoveel mogelijk zuurstof te geven. Maar de goedkope yen dreigt wel de concurrentiepositie van andere landen in de regio te ondermijnen. Wilt u weten of wij kansen zien in Japan, verkrijg dan ons GROEIMARKTEN Rapport