ana tokyo-2020

In de afgelopen decennia heeft Japan diverse maatregelen genomen teneinde de economische groei te stimuleren. Maar geen van die maatregelen heeft het gewenste succes gebracht. Met name het aanwakkeren van de binnenlandse vraag blijkt een enorme uitdaging. Maar wellicht is er een sprankje hoop aan de horizon. De Olympische Spelen van Tokio kunnen de economie namelijk een flinke boost geven. Althans, dat is de mening van de Bank of Japan. Volgens een rapport dat de centrale bank begin deze week heeft gepubliceerd, kan de Japanse economie in de komende jaren een boost van maar liefst 249 miljard dollar krijgen. Investeringen in de infrastructuur en toename van het toerisme zal het BBP in de periode 2014 – 2020 doen stijgen met een gemiddelde van 0,2 – 0,3 procent op jaarbasis, aldus de BoJ. “De cijfers vormen een geloofwaardige schatting,” zo stelt Koya Miyamae, econoom bij SMBC Nikko Securities. “Er bestaat geen enkele twijfel over dat de Olympische Spelen een positieve invloed op de economie zullen hebben, omdat zo’n grootschalig sportevenement nu eenmaal de binnenlandse vraag stimuleert.”

Voorbereidingen gestart

De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Zo zal Tokyo 385 miljard dollar spenderen aan subsidies voor voertuigen die rijden op brandstofcellen alsook de bijbehorende infrastructuur. Deze uitgaven zijn onderdeel van premier Shinzo Abe’s plan om Japan’s afhankelijkheid van nucleaire energie te verminderen. Overigens is het nog maar de vraag in welke mate de investeringen hun vruchten zullen afwerpen. Hoewel de uitgaven goed zijn voor de economie, kunnen ze ook voor flinke tekorten zorgen op de begroting. Zo deed Montreal er 30 jaar over om de schulden van de bouw van het Olympisch stadion terug te betalen, volgens CBC News. En Londen moest zijn oorspronkelijke investeringsplan verdrievoudigen in de aanloop naar het evenement.

Goede hoop

Maar de Japanners hebben goede hoop op basis van het eerdere succes in 1964. Dat evenement zorgde voor de komst van de beroemde bullet train, veel nieuwe snelwegen en grootschalige ontwikkeling in de stad zelf. Wel houdt de BoJ een flinke slag om de arm:  “Er zijn grote onzekerheden rondom de cijfers in het rapport. Het is dan ook goed mogelijk dat de uiteindelijke stimulans een stuk kleiner is, niet in de laatste plaats omdat een deel van de benodigde infrastructuur al gereed is.”

>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<