De Bank of Japan (BOJ) besloot vrijdag dat het monetaire beleid onveranderd blijft. Maar de centrale bank is tegelijkertijd minder positief over de economie. Dat komt vooral door minder vraag en risico’s uit het buitenland.
De BOJ denkt dat de economie het minder zal doen door lagere export en minder output van Japanse fabrieken. De bank stelde de verwachtingen voor de export en output van fabrieken dan ook bij naar beneden. De BOJ zei daarover in een verklaring:
De export heeft recent zwakke resultaten laten zien.
Toch gaat Japan niet meer doen om de economie te stimuleren. Het monetaire beleid blijft ongewijzigd. De rente voor de korte termijn blijft daarmee op -0,1 procent en de rente van 10-jaarstaatsobligaties van de overheid blijft op nul procent.
Tweede half jaar weer beter vooruitzicht
Volgens de BOJ komen de mindere economische vooruitzichten door buitenlandse economieën. Dat is ook niet raar, want de export daalde in januari erg hard. Het was de grootste daling van de export in twee jaar. Vooral zendingen naar China daalden.
Naast de export daalde de output in fabrieken ook erg hard in januari. Namelijk de grootste daling in een jaar tijd. CNBC stelt dat dit een teken is dat de mindere globale economie die zijn tol eist in Japan.
Maar de BOJ verwacht dat de mindere vraag uit het buitenland zich weer zal herstellen. In het tweede half jaar van 2019 verwacht de BOJ weer een betere vraag vanuit China. Dat komt omdat de Chinese overheid ook stimuleringsmaatregelen doorvoert. Deze maatregelen zullen de Chinese vraag doen vergroten, dus ook de vraag naar goederen uit Japan.
Bron: CNBC
Foto: iStock