Het uiteenspatten van de zeepbel in de Amerikaanse aandelenmarkten is volgens Jeremy Grantham, medeoprichter van vermogensbeheerder GMO, nog niet voorbij. Beleggers moeten zich daarom nog niet te veel opwinden over de sterke start van de markten aan het begin van dit jaar.

De 84-jarige investeerder verwacht dat de S&P 500 tegen het einde van het jaar kan dalen tot 3 200 punten. Dit zou neerkomen op een daling van bijna 17% voor het hele jaar. Grantham gelooft dat de index waarschijnlijk enige tijd onder dat niveau zal blijven gedurende 2023.

Grantham, die bekendstaat als één van de meest bearish mensen op Wall Street, gaat zelfs nog een stap verder. Hij sluit het idee niet uit dat de S&P 500 zou kunnen dalen tot maar liefst 2 000 punten.

Grantham stelt:

Er is een grote kans dat er dingen misgaan en dat het systeem op wereldschaal volledig fout gaat.

Zeepbel spat uiteen

Grantham ziet het proces van verdere neerwaartse druk op de aandelenmarkt als vergelijkbaar met het uiteenspatten van zeepbellen na andere zeldzame explosies van beleggersvertrouwen zoals in 1929, 1972 en 2000.

Hoewel velen de koersdaling van vorig jaar toeschrijven aan de oorlog in Oekraïne en de sterke stijging van de inflatie of aan de verminderde groei als gevolg van Covid 19 en de daaruit voortvloeiende problemen met de supply chain, meent Grantham dat de markt hoe dan ook toe was aan een afstraffing.

Terwijl de eerste en eenvoudigste fase van het uiteenspatten van de zeepbel voorbij is, zegt Grantham dat de volgende fase ingewikkelder zal zijn. Na een paar spectaculaire berenmarktenrally’s naderen we nu de veel minder betrouwbare en ingewikkelder laatste fase.

Value stocks doen het goed

In het decennium na de wereldwijde financiële crisis kampten value stocks met matige rendementen terwijl groeiaandelen de langste stierenmarkt in de Amerikaanse markten ooit aanvoerden. Maar nu de Federal Reserve de hoge inflatie probeert te temperen met agressieve renteverhogingen, beleven value stocks een opleving.

Over wat momenteel aantrekkelijk is, zei Grantham dat een belegger value stocks in 4 kwartielen zou kunnen verdelen. De derde groep, bestaande uit “the pretty cheap”, deed het vorig jaar goed en is niet langer super aantrekkelijk. Maar het goedkoopste kwartiel, dat niet het beste jaar had, zou wel eens het beste stand kunnen houden.

Bron: Finance Yahoo
Foto: iStock