Volgens de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank is de huidige schuldgroei van de Verenigde Staten niet houdbaar. Dat komt omdat de Amerikaanse staatsschuld sneller groeit dan de economie, en dat is problematisch voor toekomstige generaties.

Jerome Powell zei dat in een getuigenis voor het Joint Economic Committee van het Amerikaanse Congres. Momenteel bedraagt de Amerikaanse staatsschuld ongeveer 23 biljoen dollar en is de afgelopen jaren op een zeer hard tempo gegroeid.

Uiteindelijk is de situatie op de lange termijn niet houdbaar. Hoe we het moeten oplossen… dat is niet makkelijk. Hoe ga je het doen en wanneer, dat is een probleem dat bij jullie ligt, en niet bij ons.

Volgens Powell is het dus niet aan de Fed om de schuldproblematiek op te lossen. Het is eerder iets dat bij de overheid ligt, omdat zei uiteindelijk de schuld aangaan.

‘Het heeft ook effect op onze kinderen’

Op de korte termijn ziet Powell geen problemen voor de economie en ziet hij de economische situatie als stabiel. Ondanks deze stabiliteit is de Fed wel weer geld bij gaan printen, op een tempo van 60 miljard dollar per maand. Powell weigerde deze operatie quantitative easing te noemen, zoals dat eerder wel werd genoemd toen de Fed geld bij printte.

Over de situatie op de lange termijn is Powell wel bezorgd. Volgens hem is het niet goed te praten dat toekomstige generaties met een grote schuld zitten opgescheept. De Fed-baas zei:

Het zou nalatig zijn als ik niet zou zeggen dat de gevolgen ook effect hebben op onze kinderen en kleinkinderen. Hun belastinggeld zullen ze moeten uitgeven aan schuldenlast in plaats van dingen die ze echt nodig hebben, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

De overheid ziet het anders

De Amerikaanse overheid, onder leiding van president Donald Trump, ziet de situatie alleen anders. Zo pleitte Trump eerder voor negatieve rentes. De machtigste man ter wereld bekritiseerde de Fed voor het niet introduceren van deze. Zo zei Trump:

We concurreren met landen die de rente extreem verlagen, zodat ze worden betaald wanneer ze lenen… wie heeft ooit van zoiets gehoord? Geef me ook zoiets, geef me iets van dat geld.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS