Jerome Powell hield op 21 maart zijn eerste persconferentie als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Tijdens zijn eerste officiële zitting wist hij er voor te zorgen dat de stabiliteit op de markten op wankelen kwam te staan. Hij liet namelijk weten dat de beleggers niet kunnen vertrouwen op de zogenoemde ‘dot-plot projection’.

De ‘dot-plot’ projectie is een indicator die Ben Bernanke in januari 2012 publiceerde. Deze projectie laat zien wat de verwachtingen zijn wat betreft de renteverhogingen. Voor de beleggers is deze projectie een handig hulpmiddel, want hiermee kan de markt alvast wennen aan de toekomstige rentestappen. Op die manier creëer je rust op de markten omdat de beleggers dan in het meest van de gevallen niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Jerome Powell zorgt voor angst onder de beleggers

Tijdens de toespraak van Powell is dit fundament voor de stabiliteit op de markten volledig weggevaagd. Hij adviseerde de beleggers immers om niet teveel bezig te zijn met de ‘dot-plot’ projectie. Volgens hem zijn beleidsmakers immers niet in staat om zo ver in de toekomst te kijken.

Michael Feroli, hoofdeconoom bij JPMorgan Chase & Co, laat weten dat Powell deze handige projectie duidelijk heeft gebagatelliseerd. Volgens hem is de projectie nog steeds een handig hulpmiddel bij het voorspellen van de toekomstige renteverhogingen van de Fed. Toch hebben de woorden van Powell er voor gezorgd dat dit hulpmiddel voor de meeste beleggers een onzekere factor is geworden.