Grant_helikoptergeld De aandelenmarkt reageert vooralsnog positief op de renteverhoging van de Fed. Maar volgens Jim Grant, uitgever van de Interest Rate Observer, is de realiteit minder positief:

Ultra-lage rentes doen twee dingen. Ze halen consumptie van de toekomst naar het heden en ze schuiven bedrijfsfaillissementen vooruit. Deze twee happy things lopen nu op hun einde.

Denk bijvoorbeeld aan autoverkopen. Die liggen in de VS met 18 miljoen per jaar op een relatief hoog niveau. Maar dat is voor een belangrijk deel te wijten aan bijzonder soepele leenvoorwaarden. Dealers kunnen auto’s daardoor vandaag al verkopen in plaats van morgen. Grant kan zich dan ook niet vinden in het idee dat een centrale bank de rente zou moeten bepalen. Uiteindelijk is het een vorm van prijsverstoring. En de van hogerhand op nul gezette rente verstoort de allocatie van kapitaal. Wat gaat er nu gebeuren? Grant:

Ik denk dat de economische bedrijvigheid, die al achteruit gaat, verder terug zal lopen. Grimmig feit is dat de Fed de rente verhoogt te midden van bijzonder lage economische groei. Historisch gezien gebeurde dat niet eerder. We zitten nu nog niet eens op 2% bbp-groei. En dat zal de Fed onder ogen moeten komen.

Verder wijst Grant, net als Jeff Gundlach, op de dalende grondstoffenprijzen en de crisis in high yield bedrijfsobligaties. Een realistisch scenario zou kunnen zijn dat de Fed achteraf de rente verhoogd blijkt te hebben tijdens de start van een recessie. De kans daarop acht de strateeg een kwart tot een derde. Grant:

Het is mogelijk. Als je kijkt naar de dalende bedrijfsobligatiemarkten en de zwakke Dow Jones Transport Index, dan zijn dat signalen.

Als de economische data gaan tegenvallen, zullen we Fed-officials wel weer over een stap terug horen praten, aldus Grant:

Dat kunnen nieuwe onconventionele maatregelen zijn of een terugkeer naar de nulrente. En ik denk dat zo’n terugkeer gaat komen.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>